Епидемията във Великобритания отслабва

Епидемията във Великобритания леко е отслабнала, като показателят R за репродуктивност на коронавируса вече е под единица. Това свидетелства, че вторият локдаун в Англия е ограничил разпространението на заразата, казаха днес правителствени експерти, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18900

Броят на новите случаи с коронавирус в Обединеното кралство е намалял до нива между 0 и 2 на сто, обяви Научната служба към правителството.

Стойността на числото R варира между 0,9 и 1, което означава, че всеки десетима носители на вируса го предават на между 9 и 10 човека. През миналата седмица стойността на R беше 1,0-1,1.

Британски търговци се позовават на Магна харта като аргумент да не затварят обектите си заради коронавируса

Учените поясниха, че изчисленията им се базират на данни за цялото Обединено кралство до 24 ноември. Според тях спадът означава, че ограниченията в Англия, въведени на 5 ноември, дават някакво положително въздействие, но това не е окончателна оценка. Режимът на локдаун в Англия, където живее около 85 на сто от населението на Великобритания, е със срок до сряда. Той ще бъде заменен от система на строги ограничения по региони.

За дните около Рождество Христово се предвижда разхлабване на строгите регионални мерки и за период от пет дни на закрито ще могат да се събират хора от три домакинства. Великобритания обяви днес 16 022 нови случая на коронавирус и 521 починали през последното денонощие. Вчерашните данни бяха съответно за 17 555 новозаразени и 498 смъртни случая.

Общият брой на потвърдените случаи на коронавирус във Великобритания доближава 1 милион и 590 хиляди. Страната е на седмо място в света по този показател. Във Великобритания са починали общо 57 551 човека с коронавирус. Страната е с най-много смъртни случаи в Европа и на пето място в света след САЩ, Бразилия, Индия и Мексико.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18900

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет