Тела на умъртвени заради COVID-19 норки се появиха близо до град в Дания

Тела на умъртвени заради коронавируса норки се появиха недалеч от град Холстебро в Дания. Това съобщи „Юронюз“ и радио DR, предава БТВ.

Според властите, цитирани от „Юронюз“, те са заровени на два метра и половина под земята, докато радио DR пише, че те са погребани на около метър под повърхността.

Смята се, че това се е случило заради естествените процеси по гниене на телата и тяхното раздуване.

"Опитахме се да сложим повече почва отгоре, но рискът от зараза е малък, въпреки че съществува", каза говорителят на датската полиция Томас Кристенсън.

Дания реши да унищожи 15 млн. норки в началото на месеца заради опасения, че мутация на COVID-19, която се пренася от животните към хората, може да застраши бъдещите ваксини.

Датски министър подава оставка заради за заповедта за изтребване на норките

Датският министър на земеделието подаде оставка две седмици по-късно, когато правителството установи, че те нямат правно основание за заповедта за умъртвяването.

Към настоящия момент са регистрирани 12 души с подобна мутация на вируса в страната.

Световната здравна организация потвърди, че бозайниците са възприемчиви към коронавируса и може да станат опасни за хората.

Дания има една от най-големите популации норки в света и отглежда животните заради козината им. Според последния доклад над 10 милиона норки вече са евтаназирани, пише още „Юронюз“.

Министерството на околната среда и земеделието изрази загриженост за гробовете на убитите норки в Холстебро, които са изкопани твърде близо до езерото Бутруп.

Коментари

  1. 2020.11.26 | 14:53
    Приспете също и празноглавите човеци, които мислят, че са нещо повече, като си закупят поредното ненужно парцалче от естествена кожа.
  2. 2020.11.26 | 13:58
    това ако бяха малки свиненца на скара ехааа
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет