Външната дейност на ЕС се насочва към правата на жените и равенството между половете

Европейската комисия и върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност представиха амбициозни планове за насърчаване на равенството между половете и овластяването на жените в областта на външната дейност на Европейския съюз като цяло.

Макар да бе постигнат значителен, но неравномерен напредък в утвърждаването на правата на жените и на момичетата, все още никоя държава в света не е на път да постигне целта за равенство между половете и за овластяване на всички жени и момичета до 2030 г. Освен това здравните и социално-икономическите последици от кризата с COVID-19 засягат непропорционално жените и момичетата. Например, поради по-високия дял на нерегламентираната трудова заетост в уязвими сектори при жените, техният процент на безработица е 1,8 пъти по-голям, отколкото при мъжете. Бедността сред жените може да се увеличи с 9,1 %.

ЕК представи План за действие за интеграция и приобщаване

За да се справи с това новият план на ЕС за действие относно равенството между половете и овластяването на жените във външната дейност за периода 2021—2025 г. (GAP III) има за цел да ускори напредъка в овластяването на жените и момичетата и да запази постигнатото по отношение на равенството между половете през последните 25 години след приемането на Декларацията от Пекин и нейния план за действие, съобщават от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Коментари

  1. 2020.11.25 | 13:09
    тия са по зле от комунистите.
  2. 2020.11.25 | 13:01
    И педерунгелите ще вмъкнете тихомълком нали? Ще горите в АДА, а преди това ви чака скорошен разпад!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет