Откраднаха бележници на Дарвин за милиони лири

Липсват два от бележниците на Чарлз Дарвин, съдържащи неговите пионерски идеи за еволюцията и известната му скица "Дървото на живота", за които се смята, че са откраднати, съобщават от университетската библиотека в Кеймбридж, цитирани от БТА.

Британският учен пишел в кожените бележници през 1837 г., след като се завърнал от пътуването си с кораба „Бийгъл”.

Библиотеката заяви, че изчезналите бележници струват милиони лири. В една книга той начертава диаграма, показваща няколко възможности за еволюцията на даден вид и по-късно публикува по-развита илюстрация в книгата си от 1859 г. „За произхода на видовете“.

Огромната библиотека на университета в Кеймбридж за първи път обявява бележниците като изчезнали през 2001 г., след като са изнесени от Специалните колекции. Дълго време се смяташе, че те са били неправилно дадени в сградата, която съдържа около 10 милиона книги, карти и ръкописи и има един от най-значимите архиви от работи на Дарвин. Въпреки това голямо търсене тази година - най-голямото в историята на библиотеката - не успя да намери бележниците.

"Кураторите са заключили, че тетрадките... вероятно са били откраднати", се казва в изявление на библиотеката.

15 души, които промениха света

Оттам заявяват, че са информирали местната полиция и бележниците са включени в базата данни на Интерпол за откраднати произведения на изкуството. Университетският библиотекар Джесика Гарднър публикува видео изявление, призоваващо обществеността да помогне.

„Дълбоко съжалявам, че тези бележници остават липсващи въпреки многобройните широкомащабни търсения през последните 20 години“, казва тя и добавя, че оттогава библиотеката значително е подобрила своите системи за сигурност. Гарднър предполага, че бивши или настоящи библиотечни служители или изследователи могат да имат информация.

"Бих помолила всеки, който смята, че знае за местонахождението на бележниците, да установи връзка. Моля, помогнете", призовава тя. Апелът е отправен на 24 ноември, известен като Ден на еволюцията, когато се отбелязва датата на публикуване на „За произхода на видовете“.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет