ЕП ще обсъди влиянието на COVID-19 над световния ред

  • 23 ноември 2020 06:24

  • 511
  • 1
ЕП ще обсъди влиянието на COVID-19 над световния ред
© Pixabay

Европейският парламент ще обсъди тази вечер последиците за световния ред от пандемията от Ковид-19. В чернова на резолюцията, която евродепутатите ще гласуват, се посочва, че пандемията е повратен момент на международната сцена.

Допълва се, че разпространението на новата болест умножава опасностите и води към промяна в световния ред. В черновата се осъждат задържането на особено важна информация за болестта, както и опитите на Китай да използва "дипломация на вируса" срещу ЕС в стремежа си да изгради световен образ на доброжелател.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

1123 нови случая на коронавирус са регистрирани у нас за последното денонощие

Също днес евродепутатите ще гласуват предложението на Европейската комисия за осигуряване на временна възможност за налагане на понижен ДДС или за освобождаване от този данък до края на 2022 г. на ваксини срещу Ковид-19. Предвижда се само ваксини, разрешени от ЕК или от държавите от ЕС, да подлежат на временното освобождаване от ДДС.

Тази вечер ЕП ще се запознае с доклад за свободата на медиите, в който се посочва, че в няколко страни от ЕС се наблюдава заплаха за медийния плурализъм. Докладът разглежда отношението към медиите и журналистите, дезинформацията и ролята на интернет платформите. Предлага се средствата от ЕС да не бъдат насочвани към издания под правителствен надзор или за финансиране на пропаганда. Също днес ЕП ще обсъди доклад за намесата на Унгария в медиите в Словения и Северна Македония, а утре - за борбата срещу безнаказаността на престъпления срещу журналисти по света.
В дневния ред за днес е включено още обсъждане на предложение да се осигури на европейските потребители правото да купуват стоки, които да подлежат на поправка. Подобно право би било част от усилията за насърчаване на повторната употреба на изделията и за ограничаване на умишленото съкращаване на живота им.

Утре ЕП ще обсъди обстановката в Северен Кипър, а в четвъртък ще гласува резолюция. Евродепутатите отбелязват, че посещението на турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва на 15 ноември във Вароша (изоставен квартал на град Фамагуста), за да отбележи едностранно обявената независимост преди 37 години, бе осъдено като нарушение на резолюциите на ООН за обединение на острова.

В сряда евродепутатите отново ще обсъдят Истанбулската конвенция. Очаква се те да отбележат, че пандемията е допринесла за нарастване на случаите на домашно насилие и да призоват конвенцията да бъде незабавно одобрена. Пресслужбата на ЕП уточнява, че шест държави от ЕС не са одобрили досега конвенцията - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Словакия.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
511 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.23 | 06:40

1
Европейския съюз да обяснят как са възможни такива компромиси с мафиотска държава като България, която за 12 години управление под шапката на ЕНП грнерира 1 трилион и половина Брутен вътрешен продукт а Българска народна банка отчита спестовни депозите само 56 млрд. лева и това означава ли, че всяка година изчезват 10 млрд. недекларирани лева и кой ще понесе отговорността за тази кражба от европейските граждани

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини