Германският парламент прие законопроект, даващ повече права на правителството за борба с пандемията

  • 18 ноември 2020 18:38

  • 630
  • 1
Германският парламент прие законопроект, даващ повече права на правителството за борба с пандемията
© Getty Images/Guliver

Депутатите в долната камара на германския парламент гласуваха с мнозинство в подкрепа на законодателно изменение, което ще засили възможността на правителството за въвеждане на ограничения по време на пандемията от коронавирус, предаде БТА, цитирайки ДПА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Законопроектът, предложен от правителството, беше приет с 415 гласа "за", 236 "против" и 8 "въздържал се", каза председателят на Бундестага Волфганг Шойбле. Предложението предвижда изменение на закона за защита от заразни болести. Необходимо е поправката да бъде одобрена от горната камара на парламента.

Протестиращи със свирки и тенджери се събраха в центъра на Берлин

В центъра на Берлин се събраха хора, за да протестират срещу законопроекта. Критиците на законодателното предложение казват, че то разширява пълномощията на здравното министерство, ограничава основните права и свободи и нарушава конституцията. Полицията в Берлин заяви, че е задържала над 100 човека, протестиращи срещу ограниченията заради коронавируса.

Органите на реда продължават да използват водно оръдие за разпръсване на демонстрантите, много от които отказвали да носят маски, нарушавайки изискванията на властите във връзка с пандемията. Някои от протестиращите влезли в сблъсък с полицията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
630 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.11.19 | 10:05

1
Айде, идва края на гражданските права! Днес в Германия, утре в цял свят! Още ли си мислите, че ние ще се отървем?

Добави коментар

Водещи новини