ЕК прехвърля на държавите от ЕС отговорността за ваксините

  • 17 ноември 2020 14:41

  • 445
  • 0
ЕК прехвърля на държавите от ЕС отговорността за ваксините
© Pixabay

Държавите от ЕС ще преценяват тежестта на отговорността за предстоящата ваксинация срещу COVID-19. Това уточниха днес говорители на Европейската комисия в отговори на въпроси, свързани с преговорите ѝ с производители на ваксини, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Те посочиха, че някои държави от ЕС могат да решат да освободят от отговорност производителите при сключването на бъдещите двустранни споразумения за доставка.

По техните думи ЕК води поверителни търговски преговори за доставни количества и цена на ваксините. Когато преговорите завършат със сключването на предварително рамково споразумение, държавите от ЕС получават възможността да се снабдят с ваксини при вече договорените условия. Производителите на ваксини ще работят по правилата на ЕС за безопасност на стоките, допълниха говорителите.

Проф. Сорен Хайрабедян разясни как ще действат ваксините срещу COVID-19

По думите им съобщаването на цените, залегнали в предварителните споразумения, е против обществения интерес и ще затрудни допълнително откритите и бъдещите преговори с други производители. Говорителите отбелязаха, че ЕК има екипи по търговски преговори с богат световен опит.

Според тях е закономерно част от европейските средства, инвестирани в търсенето на ваксина, да не са достигнали до успешен производител. Говорителите добавиха, че преговори се водят само с обещаващи производители, които имат и възможност за масово бързо производство на доказано успешна ваксина. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини