Испански лекари искат оставката на главния епидемолог

  • 14 ноември 2020 18:45

  • 25155
  • 2
Испански лекари искат оставката на главния епидемолог
© gettyimages

Съюзът на испанските лекари поиска днес оставката на главния правителствен епидемолог Фернандо Симон, водеща фигура в борбата срещу пандемията, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33003

Организацията настоя в съобщение за незабавната оставка на д-р Симон заради неговата явна и продължителна некомпетентност по време на пандемията от COVID-19.

Добре познат в страната, д-р Симон редовно прави анализ на здравната ситуация в Испания, една от най-тежко засегнатите страни в света, на излъчвани по телевизията и гледани от мнозина пресконференции. Последната капка, преляла чашата, беше анализ на д-р Симон от четвъртък, който, според лекарския съюз, омаловажава случаите на коронавирус сред испанските медици, които са най-силно засегнати в сравнение с колегите си от съседни държави.

Не за първи път директорът на спешния център към министерството на здравеопазването предизвиква гнева на медицинското съсловие. Миналата седмица д-р Симон се извини по телевизията, след сметнато за сексистко негово изказване за "заразни" медицински сестри, по искане на правителството и след възмущението на съюза на медицинските сестри.

Испания ще изисква отрицателен PCR тест за пристигащите от рискови страни

В миналото 57-годишният епидемолог е бил критикуван от опозиционните партии и някои негови колеги, който смятат, че се е забавил прекалено с препоръките за драстични мерки в началото на първата вълна от коронавирус през пролетта и понякога е омаловажавал влиянието на пандемията. Испания е тежко пострадала от пандемията, заразените са близо 1,5 милиона, а починалите - над 40 000.

Известен с дрезгавия си глас и неформалния си начин на изразяване, д-р Симон е работил в Латинска Америка и Африка, както и за ЕС и СЗО.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
25155 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.14 | 20:59

2
И да дойде друг,същата работа.

2020.11.14 | 20:21

1
човекът им казва истината но те искат цирка да продължава

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини