Хиляди протестираха в Беларус след смъртта на демонстрант, арестуван от полицията

  • 13 ноември 2020 20:00

  • 385
  • 0
Хиляди протестираха в Беларус след смъртта на демонстрант, арестуван от полицията
© Getty Images

Хиляди души протестираха днес в Беларус в памет на демонстрант, починал след арестуването му от полицията, в разтърсваната от месеци на протести срещу президента Александър Лукашенко страна, предаде Франс прес.

Трийсет и една годишният художник Роман Бондаренко бил задържан от полицията след спречкване между местни жители и маскирани мъже, които махали червено-бели ленти, с цветовете на опозицията, които висяли в двора на сграда в столицата Минск. Получил черепно-мозъчни травми, младият мъж починал на следващия ден в болница, което предизвика сериозни съмнения за побой, нанесен по време на задържането му.

Почина протестиращ беларуски художник, арестуван от полицията

По призив на лидерката на опозицията в изгнание Светлана Тихановска стотици хора се събраха днес да почетат мълчаливо Бондаренко в двора на сградата, където бил задържан, оставяйки десетки цветя и свещи.

В Минск множество от недоволни граждани образуваха днес живи вериги по протежение на няколко булеварда. Макар че някои носеха червено-бели знамена, други бяха с черни ленти или показваха знака на победата, под одобрителния вой на клаксоните на преминаващи автомобили.

Подобни прояви в памет на Бондаренко се проведоха в още няколко града в Беларус.

Последвайте канала на

Novini.bg
385 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини