Болниците в Северна Гърция са на предела си заради COVID-19

  • 12 ноември 2020 19:12

  • 800
  • 0
Болниците в Северна Гърция са на предела си заради COVID-19
© Getty Images (архив)

Рязкото увеличение на случаите на коронавирусна инфекция в северния гръцки град Солун тласка болничната система към границите на възможностите ѝ, заявиха местни лекари, цитирани от Ройтерс.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Миналата седмица Гърция наложи триседмична национална карантина за втори път тази година в опит да спре разпространението на COVID-19 и нарастващия натиск върху болниците, особено в Солун. Градът изглеждаше сякаш е овладял вируса, но само за месец неговата успешна история се превърна в сериозна криза. Кметът на Солун обвини за скока на новите случаи безотговорността на населението. В почти всяко семейство в града има по един болен човек.

Болничната система е почти на ръба вече", казва Василис Вуцас, 50-годишен лекар, който работи в интензивно отделение за COVID-19 в солунската болница "Папаниколау", което работи с почти пълния си капацитет.

,,Опасенията ми са, че броят на пациентите ще стане толкова голям, че няма да можем да ги лекуваме'', добавя той, цитиран от БТА.

Вчера Гърция регистрира 2752 нови случая, с което общият брой на потвърдените случаи достигна 63 321. Починаха още 43 болни, увеличавайки броя на жертвите до 909 души. В Солун бяха потвърдени 777 случая.

МВнР с важна информация за всички българи, които не са постоянно пребиваващи в Гърция

Доктор Георгия Василиаду, която работи в интензивно отделение в същата болница казва, че броят на случаите се е увеличил петкратно.

Надяваме се, че няма да стане по-зле, но сме подготвени: няма да излизаме оттук, няма да си ходим вкъщи, каза тя.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред парламента днес, че ваксина може да бъде налична в Гърция от началото на януари. И двамата лекари обаче изразиха предпазлив оптимизъм по тази тема.

Не съм сигурен кога ще пристигне тук, колко ефективна ще бъде и каква част от населението ще бъде ваксинирана навреме, посочи Вуцас.

Протест на медици в Солун

Гръцките медии съобщиха по-рано днес, че медици и други служители на обществените болници в Солун са протестирали днес, за да привлекат вниманието към критичната ситуация в лечебните заведения. Протестиращите изтъкнаха, че обществените болници в Солун поемат цялата тежест на борбата с пандемията и се превръщат в болници за едно-единствено заболяване: COVID-19.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
800 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини