Британците с допълнителен почивен ден за платинения юбилей на Елизабет II

  • 12 ноември 2020 18:54

  • 2692
  • 2
Британците с допълнителен почивен ден за платинения юбилей на Елизабет II
© Getty Images

Великобритания за пръв път в историята си ще отбележи 70 години от управлението на монарх през 2022 г., съобщиха ТАСС и Би Би Си.

На 6 февруари 2022 г. ще се навършат 70 години от началото на управлението на кралица Елизабет IIЕлизабет IIЕлизабет II (на английски: Elizabeth II), пълно име Елизабет Александра Мери (Elizabeth Alexandra Mary) е кралица и.

Платиненият юбилей ще бъде отбелязан с четиридневни мероприятия от 2 до 5 юни 2022 г. в страната и в чужбина, съчетаващи традиции и съвременност. Трети юни ще бъде допълнителен почивен ден, съобщиха от британското министерство на цифровите технологии, културата, медиите и спорта, предава БТА. 

Елизабет Втора отмени всички събития в Бъкингамския дворец до края на 2020 г.

По повод рекордното по продължителност управление на кралицата ще бъде учреден медал "Платинен юбилей", който ще бъде връчван на държавни служители, представители на въоръжените сили и др. Традицията е от времето на управлението на кралица Виктория (1819-1901), когато е учреден медал в чест на петдесетата годишнина от управлението й.

"Платиненият юбилей на Нейно величество ще се превърне в наистина исторически момент", заяви министърът на културата Оливър Даудън. Четиридневният юбилеен уикенд ще съчетае "британското церемониално великолепие с изкуството и технологиите, ще обедини цялата нация и британската общност в знак на уважение към управлението на Нейно величество", изтъкна той.

Кралицата се надява колкото е възможно повече хора да се присъединят към чествананията, съобщиха от Бъкингамския дворец.

През април тази година Елизабет Втора навърши 94 години. Тя е най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания и най-дълго управлявалият жив монарх в света. През септември 2015 г. тя премина рекорда на кралица Виктория по продължителност на пребиваване на британския престол. След смъртта на краля на Тайланд Пумипон Адулядет (1927-2016) тя зае челно място сред живите монарси в света по продължителност на управление.

Последвайте канала на

Novini.bg
2692 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.11.13 | 07:45

1
Ами ако не доживее до 2022 г

2020.11.13 | 16:03

2
нищо, те са си го планували

Добави коментар

Водещи новини