Гръцкият премиер: Навлизаме в най-трудния етап на борбата с пандемията

  • 12 ноември 2020 17:07

  • 391
  • 0
Гръцкият премиер: Навлизаме в най-трудния етап на борбата с пандемията
© Getty Images/Guliver

Гърция навлиза в най-трудния етап на борбата с пандемията, близките седмици ще бъдат критични и страната трябва да издържи до получаването на ваксина срещу коронавируса, най-вероятно през януари. Това заяви днес гръцкият премиер Кириакос МицотакисКириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 г. по време на парламентарни дебати за мерките срещу коронавируса, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

По повод принудителното въвеждане на втора всеобща карантина в страната от 7 до 30 ноември, премиерът подчерта, че държавното ръководство е положило усилия да не замразява икономическата активност и е искало да предприеме местни целеви временни мерки, но не е успяло да удържи разпространението на вируса. "Бяхме принудени да вземем решителни мерки за всеобща карантина, когато се убедихме, че сме изправени пред прекомерно увеличение на броя на случаите", каза Мицотакис.

Ред и условия за влизане и пребиваване в Гърция в условията на епидемиологичната обстановка

Той посочи, че през последните 10 дни се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените и ако продължава със същия темп, системата на здравеопазването ще приема над 1000 пациенти всеки ден и над 100 от тях вероятно ще се нуждаят от интензивно лечение. Премиерът призова гражданите да изпълняват строгите изисквания на триседмичната карантина, за да се ограничи броят на новозаразените. "Близките седмици ще бъдат трудни", подчерта Мицотакис.

Гърция удължава от петък полицейския час от 21 вечерта до 5 сутринта

Гърция отбелязва постоянно нарастване на броя на заразените с коронавирус от края на юли, когато бяха отменени повечето ограничения за населението и започна масов туризъм. В края на юли в страната се регистрираха от 20 до 70 случая дневно, докато сега броят им нарасна до 2500-3000. На 30 юли общият брой на заразените беше 4401, на 30 август - 6137, на 30 септември - 18 475, на 30 октомври - 37 196, а вчера достигна 63 321, което значи, че за три месеца се е увеличил над 14 пъти. От началото на пандемията в страната са починали 909 души.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време

Последвайте канала на

Филип Епитропов
391 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини