Папа Франциск обеща да изкорени сексуалните посегателства от църквата

  • 12 ноември 2020 07:16

  • 573
  • 2
Папа Франциск обеща да изкорени сексуалните посегателства от църквата
© Pixabay

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март се зарече да избави Римокатолическата църква от сексуалните посегателства и отправи молитви за жертвите на бившия вече кардинал Тиъдър Маккарик, предаде АП.

Вчера Ватикана огласи подробен доклад за неговите сексуални посегателства, прикривани десетилетия наред от църковните власти. В края на днешната си обща аудиенция Франциск спомена доклада за този "болезнен казус" и деянията на най-високопоставения американски кардинал.

"Подновявам своята съпричастност към жертвите на всяко насилие и ангажимента на църквата да изкореним това зло", каза той. После папата потъна в мълчание за близо минута, вероятно в молитва.

В доклада се отправят обвинения към редица епископи, кардинали и папи, че се омаловажавали и пренебрегвали огромното количество доказателства за неморалното поведение на Маккарик още от 90-те години. В частност е обвинен и папа Йоан-Павел II, който през 2000 г. ръкополага Маккарик за архиепископ на Вашингтон и кардинал, въпреки че е запознат с резултатите от разследване, че прелатът е вкарвал в леглото си семинаристи.

Днес обаче Франциск спомена Йоан-Павел II с похвала и по повод националния празник на Полша припомни думите на полския папа към младите за Божия дар от националната и личната свобода.

Последвайте канала на

Novini.bg
573 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
римо католиците

2020.11.12 | 08:41

2
римо католиците през цялата си история са били извращенци. като се почне още от римската империя. разврат и подлости до безкрай.

2020.11.12 | 08:32

1
Хахаахах,ми че т тогава няма да ви останат свещеници...Аз не съм сигурен дали има и един католически свещеник,който да не е педофил падащ си по момченца!!!

Добави коментар

Водещи новини