ЕК приветства решението на Европейската сметна палата за подписване на отчетите на ЕС за 13-а поредна година

  • 10 ноември 2020 16:58

  • 242
  • 0
ЕК приветства решението на Европейската сметна палата за подписване на отчетите на ЕС за 13-а поредна година
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия приветства решението на Европейската сметна палата (ЕСП) да даде положително становище за годишните отчети на ЕС за 13-а поредна година, преценявайки, че те са точни и верни. Както и през предходните години Сметната палата посочи, че приходната част на бюджета на ЕС е била добре управлявана, съобщават от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Комисията отбелязва решението на ЕСП да промени становището си относно редовността на разходите тази година и приветства оценката за бюджета на ЕС в ключови области на политиката. Например в областта на сближаването и природните ресурси, която включва и селското стопанство, бюджетът е бил изразходван по-правилно, отколкото през предишната година.

Емил Радев: Финансовите наказания за нарушаване на върховенството на закона в ЕС да не ощетяват крайните получатели на евросредства

През 2019 г. разходите в сферата на природните ресурси и административните разходи представляват 55 % от одитираните разходи. В тези области изчисленият процент на грешки, посочен от Сметната палата, е бил дори под определения от нея праг на същественост. Това е прагът, над който одиторите ще констатират, че разходите са били засегнати от значителен процент грешки. Като цяло процентът на грешки, изчислен от Сметната палата по отношение на разходите на ЕС, се запази стабилен спрямо миналата година.

Комисията продължи и ще продължава да работи в същата посока до приключването на текущия многогодишен финансов период, както и след 2021 г., когато започва новият дългосрочен бюджет. Усилията на Комисията ще продължат да бъдат насочени към четири основни области:

1.   Съвместна работа с държавите членки и партньорите по изпълнението, за да се гарантира, че всяко евро се изразходва в съответствие с правилата

2.   Извличане на максимална полза от всяко евро

3.   По-прости правила за увеличаване на ефективността на финансирането от ЕС

4.   Събиране на неправилно изразходените средства на ЕС

Последвайте канала на

Филип Епитропов
242 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини