ЕС въведе ответни санкции срещу САЩ заради субсидии за "Боинг"

  • 09 ноември 2020 17:23

  • 814
  • 0
ЕС въведе ответни санкции срещу САЩ заради субсидии за "Боинг"
© Getty Images/Guliver

Министрите на външните работи на страните-членки се договориха да въведат ответни санкции за Съединените щати заради техните субсидии за производителя на самолети "Боинг" в отговор на техните мита заради европейските субсидии за "Еърбъс", съобщи след видеоконференцията изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за търговията Валдис Домбровскис.

Решението ще бъде публикувано по-късно днес в официалния вестник на ЕС и ще влезе в сила от утре.

"Бих искал да напомня, че Съединените щати наложиха мита на ЕС преди една година. Затова ние ги призоваваме да се договорим и двете страни да свалят контрамерките, така че те да имат незабавно действие и да оставим този въпрос зад гърба ни. Премахването на тези мита ще направи силно печеливши и двете страни. Сега имаме възможност да презаредим трансатлантическите отношения и да работим заедно за общите ни цели", каза Домбровскис. 

Борел: Светът има нужда от способен на действие ЕС

През октомври м.г. Вашингтон получи право от страна на Световната търговска организация да наложи мита върху стоки от ЕС на годишна стойност от 7,5 млрд. долара във връзка със заведено дело срещу европейската държавна помощ за "Еърбъс", припомня БНР. 

Novini.bg
814 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини