Макрон и Путин обсъдиха конфликта в Нагорни Карабах

  • 07 ноември 2020 18:22

  • 1989
  • 1
Макрон и Путин обсъдиха конфликта в Нагорни Карабах
© Getty Images/Guliver (архив)

Руският президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През и френският му колега Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на днес обсъдиха в телефонен разговор конфликта в Нагорни Карабах, съобщиха Франс прес и ТАСС, като се позовават на пресслужбите на Елисейския дворец и Кремъл.

Двамата лидери "настояха върху необходимостта да се сложи край на боевете" между азербайджанските сили и войските на етническите арменци от сепаратистката република, "за да се позволи възобновяването на преговорите на реалистична основа", посочи Елисейският дворец.

От френска страна било изразено мнението, че главната цел е да се осигури "оставането на арменското население на тази територия и прекратяване на страданията на цивилното население".

Кремъл посочи, че "при обсъждането на ситуацията около Нагорни Карабах е била изразено сериозно безпокойство по повод продължаващите широкомащабни стълкновения в зоната на конфликта и все по-активното въвличане в него на екстремисти, идващи от Сирия и Либия", предаде БТА.

Ердоган: Азербайджан се доближава до победа в Нагорни Карабах

Путин подробно е информирал Макрон за предприеманите от Русия стъпки за най-скорошно прекратяване на огъня и възобновяването на преговорите. Двамата президенти изразили също желание за продължаване на координираните посреднически усилия на Русия и Франция, включително в рамките на Минската група на ОССЕ.

В хода на разговора, състоял се по инициатива на френската страна, била обсъдена обстановката в Донбас.

Техеран: Готови сме да посредничим за мир в Нагорни Карабах

Путин и Макрон изразили задоволство от постигното на 27 юли споразумение за прекратяване на огъня, "което представлява конкретен резултат от работата, провеждана в нормандския формат.

Радина Лазарова
1989 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
кой е тоя макарон

2020.11.07 | 20:36

1
това ядене ли е? аз мисля чи шариман си говори с мене

Добави коментар

Водещи новини