ЕК: Възстановяването спира, защото новата вълна на пандемията задълбочава несигурността

  • 05 ноември 2020 14:31

  • 401
  • 0
ЕК: Възстановяването спира, защото новата вълна на пандемията задълбочава несигурността
© Pixabay

Пандемията от коронавируса представлява много голямо сътресение за световната и за европейската икономика, което води до много тежки социално-икономически последици.

Това сочат данните от икономическата прогноза от есента на 2020 г. на Европейската комисия, съобщиха от пресцентъра на ЕК в България. Ето какво още се посочва в доклада: 

"Икономическата дейност в Европа претърпя сериозно сътресение през първата половина на годината и започна бързо да се възстановява през третото тримесечие с постепенното премахване на противоепидемичните мерки. Новата вълна на пандемията през последните седмици обаче причинява смущения, тъй като националните органи въвеждат нови мерки в областта на общественото здраве, за да се ограничи нейното разпространение.

ЕС постигна предварително съгласие за обвързване на бюджетните разходи със законността

Според прогнозата икономиката на ЕС ще се свие със 7,4 % през 2020 г., преди да се възстанови с ръст от 4,1 % през 2021 г. и 3 % през 2022 г. Икономическите последици от пандемията се различават значително в различните части на ЕС, като това важи и за перспективите за възстановяване.

По отношение на България, прогнозата е за намаление на реалния БВП с 5.1% през 2020 г., като се очаква по-слабо възстановяване през 2021 г. - 2.6% растеж спрямо прогнозираните 5.3% през лятото.

Борисов: Ние сме единствената страна в ЕС, чийто дефицит няма да надвишава 3% от БВП през 2020 г.

Безпрецедентният обхват на предприетите мерки, по-специално чрез схемите за работа с намалено работно време, позволи повишаването на равнището на безработицата да остане ограничено в сравнение със спада в икономическата дейност. Очаква се безработицата в ЕС да се увеличи на 7,7 % през 2020 г. и 8,6 % през 2021 г. Прогнозата за България е за лек спад на безработицата – от 5.8% през 2020г. на 5.6% през 2021г.

Поради резкия спад на цените на енергията общата инфлация достигна отрицателни стойности през август и септември. Същинската инфлация, която включва всички стоки освен енергията и непреработените храни, също намаля значително през лятото поради по-слабото търсене на услуги, особено услугите, свързани с туризма, и промишлените стоки. Очакванията относно инфлацията в България са съответно 1.2% за 2020 и 1.4% за 2021 г."

Филип Епитропов
401 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини