Премиерът на Швеция: Пандемичната ситуация е много сериозна

  • 03 ноември 2020 21:57

  • 7278
  • 1
Премиерът на Швеция: Пандемичната ситуация е много сериозна
© gettyimages

Случаите на коронавирус в Швеция бързо се увеличават, каза министър-председателят Стефан Льовен и обяви по-строги препоръки за още три региона, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

"Ситуацията при нас е много сериозна", заяви Льовен на пресконференция в момент, когато има признаци, че увеличеното разпространение на вируса започва да води до нарастване на смъртността. "Все повече легла в интензивни отделения сега се използват за лечение на пациенти с COVID-19. Отдихът, който имахме през лятото, приключи", каза той.

Новите регионални указания във връзка с коронавируса означават, че 70 процента от шведите сега живеят в условия на по-строги, макар и все още доброволни, препоръки, включващи работа от къщи при възможност и избягване на обществения транспорт, търговските центрове и спортните зали.

Льовен заяви, че посетителите в ресторантите ще бъдат ограничени до групи от осем човека. Това представлява затягане на режима, но все още е далеч от мерките в много други европейски страни, където ресторантите са затворени или са им наложени ограничения за работното време и за това да предлагат само храна за вкъщи.

Нова разновидност на COVID-19 се разпространява в Европа

"Ние искаме и основаваме нашите решения още от началото върху следването на съзнателна дългосрочна стратегия, за да правим това, което може да бъде поддържано в дългосрочен план и за което можем да получим възможно най-широко одобрение", каза Льовен.

По данни на здравните власти Швеция е регистрирала от петък 10 177 нови заразявания с коронавирус и 31 смъртни случая. Починалите от КОВИД-19 в страната от началото на пандемията са вече 5969. Случаите в Швеция рязко се увеличиха през последните седмици, а миналата седмица няколко пъти бяха отбелязани дневни рекорди.

"Развитието отива в погрешна посока в много отношения", заяви шведският главен епидемиолог Андерс Тегнел на отделна пресконференция.

"Виждаме тенденции, че смъртните случаи започват да се увеличават, макар и от доста малки нива", каза той.

Смъртността на глава от населението в Швеция е няколко пъти по-висока, отколкото в съседните северни държави, но е по-ниска от тази в някои по-големи европейски страни като Испания и Великобритания. През последните седмици в Швеция има рязко увеличение на броя на новите заразени, които надминават върховите нива през пролетта. Разпространението на вируса, съотнесено към броя на населението, обаче не е толкова голямо, колкото в държави като Белгия, Испания и Франция.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
7278 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lissa

2020.11.04 | 00:30

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини