Президентът на Полша прави опит да успокои протестите с нов закон за абортите

  • 30 октомври 2020 19:01

  • 630
  • 0
Президентът на Полша прави опит да успокои протестите с нов закон за абортите
© gettyimages

Президентът на Полша Анджей Дуда обяви днес, че ще внесе в парламента законопроект, който отново да разреши възможността за законен аборт при фатално увреждане на плода, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ако законопроектът бъде приет, отново ще стане възможно прекратяване на бременността в случаите, когато се знае, че бебето няма да оцелее след раждането си, като наред с това децата със Синдрома на Даун ще бъдат защитени, се казва в изявление на Дуда на президентския уебсайт. Ако има смъртоносни аномалии, "смъртта на детето е неизбежна и защитата на живота остава извън силите на човека", заявява още държавният глава.

Президентът на Полша отстъпи във възгледите си за абортите след избухналите протести

Изявлението на Дуда се появи часове преди началото на общонационален протестен митинг във Варшава решението на Конституционния съд, че прекратяването на бременност при патология на плода противоречи на основния закон на Полша, който брани правото на живот. След като това решение влезе в сила, законни в Полша ще бъдат само абортите при бременност, предизвикана от изнасилване или кръвосмешение, както и при заплаха за здравето на майката.

Откакто в четвъртък миналата седмица конституционните магистрати обявиха решението си, в много населени места в Полша всеки ден има многохилядни демонстрации срещу новото затягане на законодателството за правото на аборт.

Гневът на протестиращите е насочен главно към управляващата консервативна партия "Право и справедливост" (ПиС), като мнозина поляци смятат, че Конституционният съд действа под неин натиск. Недоволство има и срещу Католическата църква, чийто висши представители одобриха затягането на законодателството за абортите. В неделя активисти смутиха литургиите и изписаха по сградите на храмовете протестни графити.

По-рано тази седмица лидерът на ПиС Ярослав Качински каза, че демонстрантите се опитват "да разрушат Полша" и прикани поддръжниците си "да защищават черквите на всяка цена".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
630 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини