Властите в Белгия обмислят затваряне заради COVID-19

Случаите на коронавирус в Белгия продължиха рекордното си увеличение и днес, преди правителството да се събере, за да обсъди още по-строги ограничения за придвижването на гражданите, равносилни на почти пълно затваряне на страната, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16106

След като вчера надмина рекорда от пролетта, днес броят на пациентите в белгийските болници надхвърли прага от 6000 до 6187 - увеличение от 263 за един ден.

"За съжаление, все още не можем да видим дългоочаквания обрат в данните", каза вирусологът Стевен ван Гухт.

След като по-рано през седмицата противоепидемичните мерки в Белгия бяха затегнати, правителството ще се събере днес, за да обсъди нови рестрикции. Магазините, които не продават стоки от първа необходимост, се очаква временно да бъдат затворени.

Нова разновидност на COVID-19 се разпространява в Европа

Пациентите в интензивно отделение станаха днес 1057 при 993 вчера, а вирусолозите предупредиха, че ако по-строгите мерки не дадат бърз резултат, капацитетът на болниците от 2000 души може да бъде достигнат на 6 ноември. Болниците искат бързи действия, защото смятат, че здравната система е на прага да рухне.

Белгия и Чехия са двете страни в Европа с най-голям дял новозаразени в момента.

Броят на положителните случаи на 100 000 души за последните 14 дни е 1609, което означава, че Белгия сигурно ще остане в топ 2 на негативната европейска класация и през уикенда.

Ван Гухт заяви, че истинският брой на заразените е по-голям, защото тестването е ограничено до конкретни категории хора.

Неумолимото увеличаване на новите случаи поставя под още по-голям натиск правителството на премиера Александър де Кро, което в сряда вече затегна мерките, отбелязва АП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16106

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет