Нова общонационална карантина влиза в сила тази нощ във Франция

Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини. Това заяви днес на пресконференция премиерът Жан Кастекс, след като във Франция бе обявена нова карантина за ограничаване на втората вълна от коронавирус, предаде Ройтерс.

Сред уважителните причини за излизане ще бъде и карането на деца на училище. Училищата остават отворени, за разлика от пролетта, когато образователните институции бяха затворени.
Децата над шест години ще трябва да носят маски по време на уроците. Досега правилото се прилагаше за деца над 11 години.

Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Затварят магазините и другите търговски обекти, с изключение на супермаркети, обществени перални, аптеки, оптики, автосервизи и магазини за авточасти.
Разрешава се също така излизането за тренировка един път на ден за час.

Хората ще трябва да работят задължително от вкъщи, освен ако това не е технически невъзможно, каза министърката на труда Елизабет Борн.

Остават отворени институциите, предлагащи на гражданите административни услуги. Ще работят църкви, джамии и синагоги, но сватби ще са възможни само с ограничен брой присъстващи.
Хотелите ще функционират при ограничен капацитет и ще приемат само гости, които пътуват по работа.

Границите между Франция и другите страни от ЕС остават отворени. Забранява се влизането във Франция от държави извън ЕС, освен при специални обстоятелства.
Мерките започват да се прилагат от тази нощ и ще останат в сила до 1 декември.

Починалите във Франция след зараза с новия коронавирус достигнаха 36 000, включително 250 за изминалото денонощие. Новите инфекции са 47 647.
Броят на хоспитализираните с Ковид-19 е 21 183. Пикът на хоспитализациите бе през април, когато в болници бяха настанени 32 000 души.

Още 111 души са приети в интензивни отделения за денонощие и така общият им брой вече е 3156.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16033
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16033

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет