Ясни са причината за катастрофата на военния самолет в Украйна

Комбинация от фактори, сред които проблеми в двигател и човешка грешка са довели до катастрофата през септември на украински военен самолет, в която загинаха 26 човека. Това обяви вчера вицепремиерът на Украйна Олег Уруский, който оглавява правителствената комисия по разследването на катастрофата, цитиран от Ройтерс и ТАСС, предаде БТА.

При учебен полет на 25 септември транспортен самолет "Ан-26", превозващ кадети, падна при опит за кацане край шосе в близост до Харков и избухна в пламъци. Само един от 27-те човека на борда оцеля.

Двама загинали при катастрофа на тренировъчен самолет в САЩ

По думите на Уруский трагедията е следствие от множество фактори, сред които "нарушение на плановия график на полетите, системни нарушения на правилата за изпълняване на полетите и недостатъчната професионална подготовка на екипажа".

"Първият опасен фактор, предизвикал събитие, довело впоследствие до катастрофата на самолета, е отказът на системата за управление на левия двигател", каза вицепремиерът.

Той подчерта, че основните причини обаче са "липсата на действен контрол от страна на длъжностни лица в Харковския национален университет на въздушните сили "Иван Кожедуб" и системните нарушения на правилата за полети в университета". Миналата седмица украинското министерство на отбраната отстрани временно от длъжност началника на университета Олександър Туринский до приключване на разследването, припомни ТАСС.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет