Носенето на маски на открито вече е задължително и в Португалия

От днес носенето на маска на открито е задължително в Португалия в опит да бъде спряно разпространението на новия коронавирус, предаде Франс прес. На този фон страната регистрира през последното денонощие рекорден брой нови заразени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16047

Повечето португалците изглежда приемат мярката с примирение, отбелязва Франс прес.

Това е добро решение. Трябва да носим маски като предпазна мярка. Ако не го правим, никога няма да излезем от тази ситуация, коментира Мануел Бастуш Мейрелиш, 65-годишен сервитьор в ресторант в историческия център на столицата Лисабон.

Португалия въвежда задължително носене на маска на открити пространства с много хора

Мигел Мендиш, управител на популярно сред туристите близко кафене, също подкрепя мярката.

Мисля, че сега е правилният момент, за да спасим коледния период, аргументира се 44-годишният мъж.

От днес носенето на маска на открито е задължително в цяла Португалия. Изключение се прави за децата под 6-годишна възраст, както и в автомобили, в които пътуват само хора от едно и също семейство.

По улиците на Лисабон обаче хората не бяха масово с маска, констатираха журналисти от Франс прес. Първоначално полицията ще прави устни забележки при неспазване на заповедта, след което ще започне да налага глоби от 100 до 500 евро. Мярката ще бъде в сила за период от 70 дни, като действието ѝ може да бъде удължено.

Португалия налага по-строги мерки срещу COVID-19

Днес португалските здравни власти съобщиха за рекордните 3960 нови случая на коронавирус през последното денонощие. С това общият брой на регистрираните заразени в страната с население от около 10 милиона души надхвърли 128 хиляди.

Още 24 човека са починали от COVID-19. Смъртните случаи в Португалия от причиняваното от новия коронавирус заболяване вече са 2395, отбелязва БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16047

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет