Молдова ще получи от ЕС девет милиона евро за борба с пандемията

  • 28 октомври 2020 14:04

  • 258
  • 0
Молдова ще получи от ЕС девет милиона евро за борба с пандемията
©

Молдова ще получи от ЕС девет милиона евро за преодоляване на кризата, причинена от COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Парите ще бъдат предоставени под формата на безвъзмездна помощ. Съответното споразумение е подписано от Министерството на финансите на Молдова и Европейската комисия, съобщава Държавна информационна агенция Молдпрес.

Средствата ще получат няколко ведомства, включително Министерството на здравеопазването и Министерството на правосъдието. Парите ще бъдат разпределени по четири направления. Пет милиона евро са предвидени за болници, лекуващи пациенти с COVID-19. Ще бъде закупено оборудване, а условията в тези лечебни заведения ще бъдат подобрени.

Два милиона евро ще отидат за банковия и финансовия сектор. Един милион ще бъде отпуснат за правосъдната система и укрепване на върховенството на закона. Същата сума ще бъде предоставена на медиите за качествено съдържание.

Броят на заразените с COVID- 19 хора в Молдова е над 59 000

Споразумението е част от Годишната програма за действие на Европейския съюз за Молдова за 2020 г., финансирана по Европейския инструмент за съседство. Проектът ще бъде завършен през 2026 година.

През последните 24 часа в Молдова са обработени 2919 теста, потвърдени са 649 случая на инфекция с новия коронавирус. Към днешна дата в страната са регистрирани 72 460 случая на COVID-19. Министерството на здравеопазването съобщава за 10 смъртни случая от заразата. Общият брой на смъртните случаи от усложнения, причинени от коронавирус, е достигнал 1710. Министерството на образованието, културата и научните изследвания съобщава, че 291 ученици са дали положителни резултати за COVID-19 между 19 и 23 октомври, а 6882 са поставени в самоизолация. 384 учители са дали положителни тестове за новия коронавирус, 347 са в самоизолация.
 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
258 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини