В Словакия започна масово тестване за коронавирус

  • 26 октомври 2020 12:20

  • 611
  • 0
В Словакия започна масово тестване за коронавирус
© Getty Images/Guliver

Започналото в Словакия масово тестване за коронавирус на места, където има значително разпространение на заразата, привлече десетки хиляди хора през уикенда и показа ниво на заразяване 3,87 процента, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени данни.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Властите планират да разширят обхвата на кампанията, покривайки цялата страна следващия уикенд. Те се надяват, че антигенните тестове, успоредно с налагането на частична карантина, могат да помогнат за ограничаване на рязкото увеличение на заразяванията. Словашката кампания за масово тестване на населението и нейните резултати вероятно ще привлекат вниманието на други страни, включително съседна Чехия, която отчита най-бързото разрастване на епидемията в Европа. Тестовете са били извършени от петък до неделя на около 235 места в четири северни области с население близо 180 000 души. Здравните работници са направили 136 904 теста, от които 5298 са показали положителен резултат. Според местни медии на някои места са дошли да се подложат на тест дори хора, живеещи извън съответните райони.

Словакия съобщи за пореден рекорд на новите случаи на коронавирус за едно денонощие

"Благодарение на усилията на целия включен персонал и на отговорността на участвалите хора началният етап от тестването в страната се оказа успешен", заяви партията ОЛаНО ("Обикновени хора и независими личности") на министър-председателя Игор Матович, предаде БТА. Правителството предложи стимул за участие в тестването, изразяващ се в не толкова строги правила за хората с отрицателен резултат, а за тези, които не се включат, се предвиждат по-строги карантинни ограничения.

Президентката Зузана Чапутова поставя под въпрос идеята за санкции за хората, които не участват в тестването, обявено като доброволно. При редовните тестове, извършвани от началото на пандемията, Словакия регистрира рекордните 3042 нови случая на коронавирус вчера, с което общият брой на инфекциите достигна 43 843.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини