Нови протести срещу почти пълната забрана на абортите в Полша

  • 24 октомври 2020 19:45

  • 916
  • 3
Нови протести срещу почти пълната забрана на абортите в Полша
© Getty Images/Guliver

Хиляди поляци протестираха и днес, за трети пореден ден, срещу почти пълната забрана на абортите в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Конституционният съд постанови в четвъртък, че абортът, който се прави поради увреждане на плода, противоречи на конституцията. Така отпада едно от малкото основания, при които бе разрешено прекъсване на бременността в една страна със силни католически традиции. След като забраната влезе в сила, абортите в Полша ще бъдат законни само при изнасилване, кръвосмешение или заплаха за здравето или живота на жената.

Демонстранти, които пренебрегнаха забраната за публични събирания, обявена от правителството в рамките на борбата срещу разпространението на новия коронавирус, излязоха на улиците в цялата страна, за да заклеймят решението на Конституционния съд. Те скандираха "Свобода, равенство, права за жените".
"Позор" и "Война срещу жените" можеше да се прочете на някои от плакатите, носени от протестиращите. Те настояха и за референдум по въпроса за абортите.

Полският Конституционен съд се обяви против абортите при увреждане на зародиша

По официални данни в Полша, чието население е 38 милиона души, миналата година са регистрирани само 1100 аборта, огромното мнозинство от които са били заради малформации на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в страната и в чуждестранни клиники, направени от полякини, може да е близо 200 000 годишно, отбелязва Франс прес. 

Последвайте канала на

Novini.bg
916 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Евро боклук

2020.10.25 | 01:31

3
Сатанистите от Антифа и жените убийци заедно с комунистите протестират за правото си да убиват. Един обикновен ден в Европа
Роза

2020.10.24 | 20:55

2
С право протестират поляците.Църквата не трябва да се меси в личния хивот на хората и да им налага догми и забрани отпреди две хиляди години.Сега сме 21 век,а не тъмните и мракобесни времена от Средновековието!Католическата църква е прчута с лицемерието и алчността си.Папата заяви,че подкрепя гей браковете,а за абортите има пълна забрана!За какво да говорим повече?!

2020.10.24 | 20:50

1
Ви'жте ка'кви сат'аниски гро'зили са на тоя протест, чер'вии от ку'па с тор излез'нали. Ста'ри ск'очубри, дж'ендъри, менд'ъри, лезб'оци гну'сни с най-га'дните по'лови бо'лести и педе'расти със сп'ин сред тях кре'щят и ски'мтят и се наси'рат за "пра'вото" да разч'леняват невинно детенце. Няма кой да ги подхване "о'гин дай ръ'чка на живо".

Добави коментар

Водещи новини