Детски градини в молдовския район Тараклия получиха народни костюми по програма на МОН България

  • 23 октомври 2020 22:22

  • 1175
  • 0
Детски градини в молдовския район Тараклия получиха народни костюми по програма на МОН България
© bulphoto (архив)

Детски градини в молдовския район Тараклия получиха носии с финансиране от Министерството на образованието и науката на България за изминалата учебна година (2019-2020 г.). Костюмите бяха закупени по програмата "Роден език и култура зад граница" за сумата от 18 хиляди лева, съобщава БТА.

Целта на проекта е подпомагане изучаването на българския език и фолклор и закупуване на носии. Децата ще ги обличат по време на празничните мероприятия, организирани от учителките в градините по случай Коледа, Лазаровден, 3 март и 24 май, съобщи командированият от МОН в Тараклия специалист по български език Мария Делибалтова.

Закон, засягащ българите в Украйна, влезе в сила

По думите ѝ тази година, заради пандемията, носиите, които бяха ушити от българска фирма, са пристигнали в Молдова на партиди. 91 носии връчи на децата и персонала на детските градини началникът на Управлението на образованието в района Евгения Мандажи.

Бенефициентът от молдовска страна е неправителствената организация Асоциация на българите в Молдова. В проекта участват девет детски институции, в които се изучава български език, в градовете Тараклия и Твърдица и селата Кайраклия, Горна Албота, Кортен, Валя-Пержей. Очаква се, че в най-близко бъдеще към проекта ще се включи още едно детско заведение от село Новосьоловка.

През учебната 2018-2019 година в проекта участваха пет детски градини, които получиха 70 народни носии на обща стойност 13 хиляди лева. Екипът на Управлението на образованието, младежта и спорта в район Тараклия изразява своята благодарност на министъра на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев и на директора на Дирекция "Образование на българите зад граница и училищна мрежа" Наталия Михалевска за предоставената финансова подкрепа за съхраняване на националното самосъзнание, бит и култура.

Мая Йорданова
1175 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини