Поляци протестираха срещу почти пълната забрана на абортите

  • 23 октомври 2020 21:40

  • 469
  • 0
 Поляци протестираха срещу почти пълната забрана на абортите
© Getty Images/Guliver

Хиляди поляци излязоха тази вечер на протест в градове в цялата страна срещу почти пълната забрана на абортите, които вече са подложени на един от най-ограничителните режими в Европейския съюз, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера Конституционният съд обяви аборта поради увреждане на плода за противоконституционен. Решението, което е окончателно, беше разкритикувано от либералната опозиция и от организации за защита на правата на жените в една страна със силни католически традиции.

"Това е война", "Садисти, идваме да ви намерим", можеше да се прочете на протестни лозунги, на които бе изобразена символична червена светкавица.

"Вчерашното решение означава пълна забрана на абортите в Полша, защото 98 на сто от законните аборти в Полша се отнасят до увреждания на зародиша", заяви Кристина Кацпура, директорка на Федерацията за жените и семейното планиране.

"Това е недостойно отношение на полската държава към половината от нейното население, жените. Никога няма да го забравим", подчерта тя, като изрази особени притеснения за съдбата на жените, които не разполагат с много пари. "Ще им остават само различни опасни методи като аборт, извършен от неквалифицирани лица с методи, които дори не искам да споменавам. Просто ни върнаха в ерата на Чаушеску!", заяви Кацпура, визирайки последния румънски комунистически диктатор.

Полският Конституционен съд се обяви против абортите при увреждане на зародиша

Вчера комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович заяви, че решението на полския Конституционен съд е равносилно на "нарушаване на човешките права". Бившият председател на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, пък го нарече "политическо злодейство".

Съгласно желанията на управляващата националистическа, традиционалистка партия Право и справедливост (ПиС) решението ограничава правото на аборт само до случаите, когато има опасност за живота на майката или при бременност, дължаща се на изнасилване или кръвосмешение. Полското президентство и епископската служба изразиха удовлетворение от Конституционния съд, който беше реформиран от правителството на ПиС. Оттогава Конституционният съд е обвиняван, че в него има множество лоялни към партията съдии.

По официални данни през миналата година в 38-милионната страна са били извършени само 1100 аборта, повечето от които са били разрешени поради увреждания на плода. Според неправителствени организации обаче броят на незаконните аборти в Полша може да достига близо 200 000 годишно.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
469 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини