Ирландия въвежда втора национална карантина заради коронавируса

Ирландия се готви от тази нощ да въведе втора национална карантина заради новия коронавирус, ставайки първата европейска страна, която повторно прибягва до тази мярка, предаде Франс прес,цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16295

"Да ни налагат нова карантина е унищожително в този най-натоварен за нас период" преди коледните празници, каза Джон Фарингтън, собственик на магазин на старинни бижута в центъра на Дъблин. "За много хора ще е наистина трудно да преодолеят тази втора карантина", добави той.

От утре търговските обекти, чиято дейност не е от първа необходимост, като неговия, ще бъдат затворени за шест седмици, а баровете и ресторантите ще могат да предлагат само храна за вкъщи.

Ходенето на гости ще бъде забранено, а ирландците ще трябва да си стоят по домовете, освен ако работят в сектор от първостепенно значение или за физически упражнения в радиус от 5 км от жилището си.

Училищата и яслите обаче остават отворени, за разлика от първата карантина в Ирландия напролет.

Ирландия засили ограничителните мерки в три графства и забрани ходенето на гости

При население под 5 милиона души Ирландия е регистрирала 1865 починали от новия коронавирус. През април е бил достигнат пик от 27 починали на ден, а сега смъртните случаи са по около десет на ден.

Санкциите за нарушение на карантината стават по-строги, като глобите могат да достигнат 1000 евро.

По време на първата карантина равнището на безработица в Ирландия скочи до 28 процента и сега правителството е предвидило мерки в подкрепа на заетостта и субсидии за заплатите.

В средата на октомври ирландското правителство обяви "безпрецедентен бюджет" от 17,75 милиарда евро за 2021 г. за справяне с двойния шок от пандемията и Брекзита.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16295

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.21 | 19:03
    sledvashta spirka mezdra (skoro i nie v bg.)
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет