Папа Франциск се появи с маска по време на обща молитва за мир по света

  • 20 октомври 2020 19:20

  • 564
  • 1
Папа Франциск се появи с маска по време на обща молитва за мир по света
© gettyimages

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за пръв път днес носеше маска на публично място по време на молитва за мир по света, в която взе участие заедно с други религиозни лидери, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25330

Папата беше с бяла маска по време на службата в римската базилика "Санта Мария ин Арачели".

Папа Франциск стоя на разстояние от вярващите по време на аудиенцията си

Досега светият отец носеше маска само докато се вози в автомобил на път за седмичните си аудиенции във Ватикана. Той стана обект на някои критики, особено в социалните медии, за това, че не си слага маска по време на аудиенциите и понякога е в твърде близък контакт с посетителите.

83-годишният Франциск присъства на днешната служба в базиликата с други християнски лидери, сред които беше и вселенският патриарх Вартоломей.

По същото време, на други места в Рим евреи се молиха в градската синагога, а будисти, сикхи, индуси и мюсюлмани също участваха в свои религиозни служби. Събитието се състоя в условията на постоянно покачващ се брой хора в Италия, които дават положителни проби за коронавирус през последните седмици.

Във Ватикана също се наблюдава известно увеличение на броя на заразените. Четирима членове на колоритната швейцарска гвардия - елитният корпус, който охранява папата, също дадоха положителни проби. Ежегодната молитва за мир започна да се отслужва през 1986 г. по инициатива на покойния папа Йоан Павел Втори и католическата общност Сант'Еджидио в Рим.

Тази година мащабът на събитието беше по-ограничен заради пандемията от коронавирус. Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март свали маската си докато четеше обръщението си, както направиха и други лидери, докато се изказваха, но я сложи отново, когато приключи. Част от белия дроб на Франциск е била отстранена при заболяване, когато той бил още младеж и е живеел в родната си Аржентина, посочва Ройтерс. Понякога той се задъхва, когато изкачва стълби.

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
564 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Ама

2020.10.20 | 21:30

1
Ватикана е свърталището на педерунгелите!!Защо в катедралата пеят само малки момченца,защо няма и жени?

Добави коментар

Водещи новини