Ангела Меркел: Германия ще продължи да подкрепя Ирак в борбата срещу "Ислямска държава"

  • 20 октомври 2020 18:38

  • 491
  • 2
Ангела Меркел: Германия ще продължи да подкрепя Ирак в борбата срещу "Ислямска държава"
© Getty Images/Guliver

Борбата с терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) продължава и Германия и в бъдеще ще дава своя принос за нея. Това заяви днес пред журналисти в Берлин, преди срещата си с иракският премиер Мустафа ал Казими, германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се, цитирана от ТАСС.

"Знаем, че борбата с ИД още не е завършена. Групировката остава заплаха за региона, и разбира се, отвъд пределите му", заяви канцлерката, цитирана от ДПА.

"Германия ще продължи да подкрепя Ирак в борбата с ИД, а също в стабилизацията на страната в рамките на международната коалиция и мисията на НАТО. Бундестагът ще вземе решение за удължаване на мандата на Бундесвера в края на октомври", каза Меркел. "Искам да уверя, че Германия стои твърдо зад Ирак", допълни тя и подчерта колко важно е Берлин да продължи да подкрепя Ирак за постигане на стабилизация и на икономически растеж в тази страна.

В момента Бундесверът има 270 военнослужещи, участващи в борбата с ИД в Ирак и съседна Сирия.

Израелски експерти: ИД използва COVID-19

През идната седмица германските законодатели се очаква да одобрят удължаване на мандата на мисията с 15 месеца. Решението ще позволи също да продължи използването на германски самолети цистерни за зареждане във въздуха.

Германия участва в мисията и с военновъздушен радар за ранно предупреждение и проследяване на въздушното пространство за самолети и ракети.

Бундесверът официално ще продължи мисията си за подготовка на иракските сили за сигурност, но пандемията от коронавируса наложи някои ограничения върху нея.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
491 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.20 | 20:21

2
ami to mai sas proarabskata politikata na hermafrodita merkel da podkrepia arabskite manafi na vsiakade po sveta mai germania ot nomer edno shte stane nomer 101.
джендър

2020.10.20 | 18:50

1
турция седи за ислямска държава. а с нея сте дупе и гащи. лицемери

Добави коментар

Водещи новини