Отварят полева болница на националния стадион във Варшава

  • 19 октомври 2020 18:20

  • 1346
  • 0
Отварят полева болница на националния стадион във Варшава
© Getty Images/Guliver

Лидерът на "Право и справедливост" (ПиС) Ярослав Качински, който е и вицепремиер, е трябвало да остане под карантина, защото е контактувал с заразено лице, съобщи Ройтерс, цитирайки Полската агенция по печата(ПАП). Според Радослав Фогел, говорител на Качински, шефът му се чувства добре и работи от дома си.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Полша смята да отвори полева болница на националния стадион във Варшава заради нарастването на случаите на коронавирус и претоварването на здравната система, съобщиха днес полските власти. Страната отбеляза ново рекордно увеличаване на заразените и починалите през последните седмици, а лекари съобщиха за недостиг на медицински персонал, болнични легла и оборудване. Армията ще организира мобилни центрове за тестване за наличие на вируса. Според правителствени източници планира се двойно увеличение на заплатите на персонала в държавните болници. Водят се и преговори с частни медицински институции да осигурят легла и отделения за коронавирусни пациенти.

Нови противоепидемични мерки в Словения, Полша и Словакия

"Вчера министър-председателят разпореди изграждането на полева болница, която ще бъде разположена на националния стадион", каза пред радио "Зет" началникът на канцеларията на премиера Михал Дворчик, който отговаря за този проект. Болницата, която ще се намира в конферентните зали на стадиона, ще разполага в болнични легла за 500 пациенти с Ковид-19 с възможност леглата да станат хиляда. Първите болнични легла вероятно ще бъдат готови да посрещнат пациенти още тази седмица.Дворчик каза, че другаде в страната също се работи за откриване на полеви болници. Той добави, че правителството няма планове да затваря гробищните паркове и да налага забрана за пътуване в страната на и около 1 ноември, когато по традиция в деня на Вси светии милиони поляци посещават гробовете на свои роднини.

Полша обяви рекорден брой починали от COVID-19

През изминалата седмица дневният прираст на нови случаи в Полша беше близо 10 хиляди. Днес заради намалелия брой тестове през уикенда бяха обявени 7482 нови случая. Здравният министър Адам Неджелски предупреди, че през следващите дни броят на новозаразените вероятно ще надхвърли 20 хиляди дневно, ако не се спазват ограничителните мерки, вкл. социалното дистанциране. Министърът подчерта, че страната е подготвена за "най-лоши сценарии с 15 или 20 хиляди нови инфекции".

Полските власти призоваха хората да си стоят у дома и разпоредиха затваряне на фитнес залите и басейните, намаляване на работното време на ресторантите и преминаване на университетите и гимназиите към дистанционно обучение. Анкета на социологическата агенция ИБРИС за уебсайта "Виртуална Полска" установява, че рейтингът на управляващата консервативна партия ПиС е спаднал с 5,5 пункта до 36,1 процента, докато одобрението за опозиционната центристка коалиция се е покачило с 6 пункта и е достигнало 28,2 на сто, информира БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини