Кметът на Копенхаген подава оставка заради сексскандал

  • 19 октомври 2020 15:39

  • 989
  • 1
Кметът на Копенхаген подава оставка заради сексскандал
© gettyimages

Кметът на датската столица Копенхаген - Франк Йенсен, подаде днес оставка, след като призна причастност към няколко случая на сексуален тормоз, съобщи БТА.

Йенсен, който ще подаде оставка и като депутат от Датската социалдемократическа партия, заема длъжността кмет на Копенхаген от 2010 година.

Кметът на Копенхаген обмисля частична забрана на продажбата на алкохол

Оставката му беше обявена, след като две жени, една от които наета от социалдемократите, разказаха, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на Йенсен през 2012 и 2017 г., в статия, публикувана в петък от ежедневника "Юландс постен". И двата инцидента са станали по време на обществени прояви и са свързани с физически контакт, упражнен върху двете жени против волята им.

В пост във Фейсбук тази сутрин Йенсен заяви, че той е бил част от "вредна" и "стара" култура в социалдемократическата партия. "Бих искал да се извиня на всички жени, които съм обидил", каза на пресконференция Йенсен.

Премиерът на Дания Мете Фредериксен заяви, че приема обвиненията "много сериозно". "Очевидно е, че ние в социалдемократическата партия имаме проблеми и това трябва да се промени сега", каза премиерът.

59-годишният Йенсен е в политиката от 30 години, като е заемал постовете на министър на правосъдието и на научните изследвания през 90-те години и през първото десетилетие на 21 век.

Мая Йорданова
989 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хахаха

2020.10.19 | 16:04

1
Ако беше тормозил деца или мъже,щеше да го похвалят...Дейба вашта макя извратена.

Добави коментар

Водещи новини