Шарл Мишел: ЕС има нужда от допълнително съгласуване на борбата COVID-19

  • 16 октомври 2020 16:21

  • 260
  • 0
Шарл Мишел: ЕС има нужда от допълнително съгласуване на борбата  COVID-19
© Getty (архив)

Необходими са допълнителни действия за съгласуван европейски отговор на пандемията от COVID-19. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след двудневното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС в Брюксел, предаде БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Здравеопазването е основно национален въпрос, все повече държави в ЕС се налага отново да въвеждат мерки с ограничаване на свободите. Разглеждаме този въпрос на всяко заседание на Европейския съвет от началото на пандемията, целим уеднаквяване на подхода, особено за карантината и изследванията, за ускорено съобщаване на данните от пробите. Още поне няколко месеца ще бъдем силно засегнати, добави той.

Прага към чешките лекари в чужбина: Върнете се!

Мишел оправда решението два пъти този месец Европейският съвет да заседава присъствено в Брюксел с необходимостта да се обсъждат чувствителни и трудни въпроси като отношенията с Турция и Великобритания.

По неговите думи преговорите и усилията за постигането на решения в тези случаи изискват физически срещи. Той отбеляза, че някои държавни ръководители от ЕС са поискали да се обмисли преминаването отново към видеоконференции, както бе в началото на пандемията.

Според Мишел ЕС съжалява за едностранните провокации на Турция в Източното Средиземноморие и ще обсъди въпроса отново през декември. Готови сме да продължим преговорите с Великобритания, надявам се да постигнем напредък, но не на всяка цена, посочи Мишел.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
260 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини