Швейцария се въздържа от нови ограничения въпреки ръста на заразените с COVID-19

  • 15 октомври 2020 19:32

  • 615
  • 0
Швейцария се въздържа от нови ограничения въпреки ръста на заразените с COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Швейцарските здравни власти решиха засега да се въздържат от въвеждане на нови мерки на национално равнище срещу разпространението на коронавируса, въпреки значителния ръст на заразените, предаде Ройтерс. Вместо това те призоваха населението да удвои усилията си по спазване на препоръките за лична хигиена и физическо дистанциране.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

"Заразените с коронавируса отново се множат рязко и бързо и времето ни притиска. Ние призоваваме цялото население да помогне за ограничаване на разпространението на вируса", каза президентката Симонета Сомаруга на пресконференция в Берн след състоялата се там среща на федерални и кантонални ръководители.

Рекорден брой новозаразени с COVID-19 в Швейцария

"Колкото по-бързо реагираме, толкова по-малки ще бъдат ограниченията за населението и икономиката" посочи тя, цитира БТА.

Заразените за последното денонощие са 2613, което е вторият по численост дневен брой след рекорда, отбелязан предния ден. Здравният министър Ален Берсе каза, че властите са обезпокоени, но смятат, че положението е под контрол.

"Целта е да избегнем карантина и претоварване на болниците", каза той, като отбеляза, че ситуацията е несравнима с тази през февруари и март, когато пандемията изненада властите.

Швейцария постави Великобритания, Ирландия и други страни в списъка на рисковите държави във връзка с COVID-19

Според министъра няма причина да бъдат отменяни големи спортни събития като футболни и хокейни мачове, при условие че сегашните мерки за сигурност се спазват.

През юни правителството отмени почти всички национални ограничения след стихването на първата вълна на пандемията и оттогава не е затягало вътрешните ограничения, макар че редовно осъвременяваше списъка на страните, за пристигащи от които се иска карантиниране. Тогава отговорността за въвеждане на такива мерки бе прехвърлена на регионалните власти в кантоните. И сега там режимите за носене на маски и за публични събирания значително се различават.

Въпреки милиардите франкове помощ, предоставена на бизнеса за преодоляване на последиците от ограниченията, през второто тримесечие икономиката отбеляза най-големия си спад, откакто се въведе статистика по тримесечия през 1980 г.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
615 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини