Европейският съвет нищи Брекзит и COVID-19

Европейският съвет ще обсъди днес в Брюксел хода на преговорите с Великобритания и целите на ЕС до 2030 г. за опазване на околната среда. Утре държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разискват мерките срещу пандемията от Ковид-19 и отношенията с Африка, съобщи БТА.

Засега ЕС не отчита напредък в преговорите с Лондон за равните условия за бизнеса, за надзора на изпълнението на постигнатите споразумения, за риболова. Преди заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза, че ЕС желае да бъде сключено споразумение, но не на всяка цена. Следващите дни са решаващи, написа той в писмото си до участниците в днешното заседание.

По неговите думи ЕС трябва да опита да повиши целите си за по-чиста икономика до края на десетилетието. Според Мишел е възможно договореност да бъде постигната до края на годината. Предвижда се държавите от ЕС да посочат нуждите си от европейско финансиране за постигане на икономика, безвредна за околната среда.

Очаква се извън официалния дневен ред да бъдат поставени отново въпросите за отношенията с Турция и Беларус, нападението срещу Алексей Навални, обстановката в Нагорни Карабах. Не се предвижда да бъдат приети заключения за Турция, нито за разширяване на санкциите срещу Русия.

Лавров и Борел са обсъдили положението в Нагорни Карабах и Беларус

Утре Европейският съвет ще обсъди съгласуването на отговора на пандемията, включително с въвеждането на обща цветна карта за засегнатите европейски региони и осигуряването на ваксини за всички граждани. Предстоящото двудневно заседание е първата редовна, а не извънредна среща на Европейския съвет от началото на годината.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет