Меркел призова германските провинции за общ подход при възпирането на коронавирусната епидемия

  • 14 октомври 2020 20:58

  • 3703
  • 1
Меркел призова германските провинции за общ подход при възпирането на коронавирусната епидемия
© Gettyimages

Германският канцлер Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се призова правителствата на германските провинции да действат заедно с цел възпиране на кронавирусната пандемия. Тя заяви това след среща с ръководителите на провинциалните правителства, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

На участниците в срещата Меркел е задала въпроса дали те искат да бъдат предприети храбри стъпки или както през пролетта ще се действа седмица по седмица.

Германия поръча повече ваксини за грип, за да се предпази здравната система

Правителството на Меркел настоява за по-стриктни правила за носене на маски и за затваряне на хотелите и други места за настаняване в районите, в които има голям брой на заразени с коронавируса.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер призова за бързи и единни действия. Той прикани колегите си да представят на следваща среща, която може да се състои след 10 дни, предложения за единна система от мерки в борбата с вируса.

Премиерът на Северен Рейн - Вестфалия Армин Лашет, който пък е на противната позиция, изрази скептицизъм относно ограниченията върху частните тържества. Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер пък заяви, че според него събитията от частен характер са основен разпространител на вируса.

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан обяви по-рано днес, че нов режим на тестване ще бъде въведен от утре, като акцент ще има върху високорисковите групи и здравните работници вместо върху онези, които се връщат от задгранично пътуване.

Новите правила за карантина на завръщащи се от високорискови райони в чужбина ще се прилагат до 8 ноември, като карантината е за 10 дни, пък каза правителственият говорител Щефен Зайберт. Карантината ще може да се избегне само при негативен резултат от тест, направен до 48 часа. Подобно правило е в сила и за самата Германия.

Там хората не могат да пътуват от високорисков район до други части на страната, освен ако не представят негативен резултат от тест за коронавируса. След срещата на Меркел с провинциалните лидери бяха обявени и нови ограничения. В страната се ограничава броят на участниците в частни прояви, като той се свежда до две домакинства и 10 души в онези части на Германия, определяни като огнища на коронавируса.

Баровете и ресторантите в тези райони ще затварят в 23.00 ч. Новите правила ще се прилагат в райони с повече от 50 новозаразени на 100 000 души население в рамките на една седмица.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3703 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Моля

2020.10.15 | 07:28

1
Да се забранят всякакви маски/самоделки,мръсни парцали,ЧЕРНИ!!!Маската се носи пожелание и максимално 2 часа!!!!Така се учи в медицината!!!Маската трябва да е стерилна!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини