Португалия налага по-строги мерки срещу COVID-19

  • 14 октомври 2020 20:19

  • 679
  • 0
Португалия налага по-строги мерки срещу COVID-19
© Getty Images

Португалия ще въведе от утре по-строги мерки в опит да възпре разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс. Те включват по-стриктни ограничения върху събирането на повече хора и по-тежки наказания за нарушителите.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

"Зная, че много хора са уморени от рестрикциите. Зная също колко много хора, особено младите, имат погрешна представа, че рисковете от COVID-19 са по слаби за тях. Но подобно схващане е илюзорно. COVID-19 носи риск за вас, а също и огромен риск да предавате заразата на други", каза премиерът Антониу Коща.

От утре не се разрешават събирания на повече от 5 души. По изключение на сватби и кръщенета се допускат до 50 души. Университетски купони се забраняват. Глобите за фирми, които не спазват ограниченията, се удвояват и горната им граница ще варира от 5 до 10 хиляди евро.

Коща ще внесе също така в парламента предложение за задължително носене на маски на многолюдни публични места на открито, а използването на инициираното от правителството мобилно приложение за проследяване StayAway Covid става задължително за някои категории работници и служители.

Премиерът посочи, че правителството няма да се поколебае да наложи още ограничения, ако разпространението на вируса не се забави.

Португалия, която е с население от 10 милиона души, на първия етап на пандемията имаше сравнително благоприятни показатели, за което бе похвалена, но в събота за първи път регистрира рекорден брой - 1646 - новозаразени за денонощие. Правителствената прогноза е, че икономиката ще се свие с 8,5 процента тази година заради коронавирусната криза.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
679 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини