Папа Франциск стоя на разстояние от вярващите по време на аудиенцията си

  • 14 октомври 2020 14:44

  • 277
  • 1
Папа Франциск стоя на разстояние от вярващите по време на аудиенцията си
© Getty Images

Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март стоеше на безопасно разстояние от присъстващите на неговата седмична обща аудиенция за вярващите, като каза, че новите правила за ограничаване на коронавируса, влезви в сила в Италия днес, го изискват, предаде Ройтерс.

"Иска ми се, както обичайно го правя, да сляза долу и да ви приветствам. Но при новите разпоредби е по-добре да стоим на разстояние", заяви Франциск от подиума.

Често се случва, като сляза долу, всички да се скупчат около мен. И това е проблем, защото има риск от зараза. По този начин, като носим маска и спазваме дистанция, можем да продължим аудиенциите, каза Светият отец, предава БТА. 

83-годишният папа възобнови през миналия месец седмичните си общи аудиенции в сряда след шестмесечно прекъсване заради коронавируса, отнел живота на повече от 36 200 души в Италия. С новото увеличаване на заразените се появи притеснение, че папата е прекалено близо до хората, отбелязва Ройтерс.

Папа Франциск разкри какъв ще бъде светът след COVID-19

Подчертавайки проблема, Ватикана обяви в понеделник, че четирима членове на Швейцарската гвардия - елитният корпус, който охранява папата - са дали положителна проба за новия коронавирус.

Франциск, който не носи маска по време на аудиенции, е с частично отстранен бял дроб. Операцията е била направена в младежките му години, докато е живеел в родната си Аржентина, припомня Ройтерс.

Понякога папата трудно си поема дъх, когато изкачва стълби, и някои служебни лица във Ватикана предположиха, че именно заради това може би той не носи маска на широки пространства.

Вместо да влезе през вратата в дъното на залата и да си проправи път през множеството, днес Франциск влезе през странична врата и от разстояние усмихнато махаше с ръка към вярващите, които го аплодираха. Папата благодари на богомолците за разбирането и каза, че като добри граждани всички трябва да спазват разпорежданията на властите за справяне с епидемията.

Последвайте канала на

Novini.bg
277 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ne

2020.10.14 | 14:47

1
ne e вярващ тоя, но е тупал боко по тиквата

Добави коментар

Водещи новини