Вкараха топнацисти в затвора

  • 14 октомври 2020 13:53

  • 788
  • 1
Вкараха топнацисти в затвора
© Getty (архив)

Лидерът  на крайнодясната гръцка партия "Златна зора" Никос Михалолиакис е бил осъден на 13 години затвор, написа местният в. Катемерини.

Атински магистрати са произнесли днес своето решение по делото срещу неонацистите, стартирало преди около пет години.

Освен водачът на радикалната групировка от свобода е бил лишен и бившият депупат в държавния парламент Гиоргос Рупалакис. Той е получил доживотна присъда за убийството на рапъра  и левия активист Павлос Фисас през септември 2013 г.

"Единадесет други вече бивши  законодатели са били осъдени на затвор за срок между пет и седем години", посочи още цитираната медия.

По-рано същият съд, разглеждайки делото срещу 68 членове на  "Златна зора", бе обявил партията за организирана престъпна групировка.

Съд: Златна зора е ОПГ

"Златна зора" е била създадена през  1985 г. ) и нейната идеология се е основавала върху ксенофобията, расизма, антикомунизма и омраза към мюсюлманите.

По време на войната в Босна и Херцеговина (1992 – 1995 г. ) нейни членове са се биели на страната на тамошните сърби срещу босненските хървати и мюсюлмани.

Групировката по време на финансова криза в Гърция е станала една от парламентарнопредставените сили. След вота през май 2012 г. тя е имала 21 от 300-те депутати, месец по-късно Златна зора е изпратила 18 представители. По време на парламентарните избори, проведени през януари и септември 2015 г., партията е получила  17 и 18 места. На последния вот за парламент (миналата година) Златна зора е останала без нито представител.  

С решението на съда, обявило партията за криминална структура, тя е била разформирована.

Златна зора: Нашата борба продължава!

 

 

 

Валери Зайцев
788 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
това

2020.10.14 | 14:28

1
това е хубаво. тия са изключително антибългарски настроени.

Добави коментар

Водещи новини