Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори

  • 11 октомври 2020 14:45

  • 399
  • 1
Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори
© gettyimages (архив)

Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори, информира БТА. Австрийската столица е със статут на провинция и е разделена на 23 района. Един милион и четиристотин хиляди виенчани са призовани да дадат своя глас за бъдещото управление на града - за кмет, който същевременно е и провинциален управител, за районни кметове и общински съветници.

В състезанието за кмет участват Австрийската социалдемократическа партия /АСП/ с главен кандидат Михаел Лудвиг, Австрийската народна партия /АНП/ с Гернот Блюмел, Партията на зелените начело Биргит Хебайн, Австрийската партия на свободата /АПС/ с Доминик Неп, НЕОС с Кристоф Видеркер и новосформираната партия Тим Щрахе начело с Хайнц Кристиан Щрахе, който след като беше изключен от Австрийската партия на свободата, пробва отново своя шанс да влезе в политиката. За всички партии, които се състезават с нови кандидати, основната тема на предизборната кампания беше коронавирусът, както и вижданията им за по-нататъшно развитие на града, който по международни класации заема от години едно от първите места по качество на живота. Темата за бежанците остана на втори план.

Заради COVID-19: Дигитална регистрационна система за заведенията във Виена

За да влезе в провинциалното правителството, всяка партия трябва да получи най-малко пет процента от гласовете, затова политическите наблюдатели не дават особени шансове на Хайнц Кристиан Щрахе и неговия тим. Значителна е вероятността АСП да продължи да управлява заедно със Зелените - коалиция, управляваща Виена и до днес. Друг възможен вариант е коалиция АСП и АНП, тъй като се очаква тази година партията на Себастиан Курц да спечели много допълнителни гласове. От класацията на НЕОС зависи дали е възможен вариант АСП да състави коалиция с Неос, което политическите наблюдатели не изключват. Допусканият вариант за коалиция между АНП, Зелени и НЕОС, който би сложил край на десетилетното управление на града от социалдемократическата партия, се смята за невъзможен не само въз основа на социологическите проучвания , а и защото Партията на зелените и НЕОС изключиха участието си в подобна коалиция. Изборният ден ще приключи в 17 часа.

Социологическите агенции, които изготвят прогнозните резултати, отбелязват още една особеност в годината на пандемия: поради опасността от зараза много виенчани са поръчали изборни карти и са гласували по пощата. Разпратени са рекорден брой изборни карти - 382 214, почти два пъти повече от предишните избори през 2015 година. Очакванията са, че те ще окажат сравнително голямо влияние на изборния резултат, тъй като този път са пожелани и от избиратели, които традиционно гласуват в изборните бюра.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
399 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
az

2020.10.11 | 17:10

1
Само да попитам - във цех, фабрика или завод се "проИЗвеждат" тези избори? Може ли да дадете снимка на екземпляр от "проИЗведените" избори - да знаем като как изглеждат!

Добави коментар

Водещи новини