Нищо не е приключило: Санчес въвежда извънредно положение в Мадрид

  • 09 октомври 2020 12:25

  • 1689
  • 3
Нищо не е приключило: Санчес въвежда извънредно положение в Мадрид
© Getty Images (архив)

Испанското правителство не възнамерява да чака повече. Премиерът на страната Педро Санчес свиква днес извънреден министерски съвет, на който ще бъде обявено въвеждането на 15-дневно извънредно положение за територията на Мадрид.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Все пак премиерът Санчес е поставил ултиматум на местната управа да поднови карантината над испанската столица до 12 ч местно време (13 ч българско). В случай че не го направи, кабинетът ще се възползва от правомощията си по Конституция за извънредното положение и ще наложи такова за срок от 15 дни. След този период всяко следващо удължаване на извънредното положение трябва да бъде одобрено от Конгреса.

Обрат: Върховният съд отмени карантината в Мадрид

До сегашната ситуация се стигна, след като през вчерашния ден Върховния съд на Мадрид обяви карантината, въведена над столицата от испанското здравно министерство, като нарушаваща основни права и свободи на гражданите, поради което бе отменена. Тогава Санчес заяви, че решението на съда ще бъде обсъдено и правителството ще вземе решение какво да предприеме като ответна реакция, припомня "Ел Паис".

Ще се възползваме от целия инструментариум, който ни позволява законът, за да овладеем ситуацията, обяви министър-председателят на Испания пред медиите рано тази сутрин, отчитайки, че вече е невъзможно да се водят преговори с местната власт в Мадрид.

След решението на съда - нова заповед за Мадрид от утре

Решенията ни са продиктувани от това да предпазим гражданите. Всичко е в името на здравето на хората, посочи и здравният министър Салвадор Ия.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.10.09 | 14:54

3
Na snimkata 3*shestici i vsichko jasno.Masonite se pozdravjavat

2020.10.09 | 13:27

2
Б.хти и гнусните лицемери
^^^

2020.10.09 | 12:48

1
Тоя пък не миряса ...

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини