ЕП настоява за задължително следене на състоянието на европейските ценности

  • 07 октомври 2020 16:18

  • 284
  • 1
ЕП настоява за задължително следене на състоянието на европейските ценности
© pixabay

Европейският парламент прие днес резолюция, в която настоява за въвеждането на задължително наблюдение за състоянието на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права във всички страни от ЕС. Документът бе приет с 521 гласа "за", 152 "против" и 21 въздържали се, се посочва в съобщение на ЕП.

Необходими са годишни препоръки за всяка държава от ЕС, наказателни процедури и бюджетните изисквания, се посочва в текста.

ЕП одобри промените в ръководството на Европейската комисия

Евродепутатите изразяват загриженост, че в няколко държави от ЕС "се увеличават и укрепват авторитарни и нелиберални тенденции", допълнително утежнени от пандемията от COVID-19, както и от "корупцията, дезинформацията и обсебването на държавата от частни интереси".

Посочва се, че ЕС не разполага с необходимите възможности, за да се справи с подобна "безпрецедентна и нарастваща криза на основополагащите ценности".

ЕП предлага новият механизъм да се прилага еднакво, безпристрастно и справедливо за всички държави о ЕС. Предвижда се този механизъм да замени съществуващите средства за наблюдение като току-що въведения годишен доклад на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
284 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ценности

2020.10.07 | 23:29

1
само на приказки ...

Добави коментар

Водещи новини