Италианското правителство облекчи законите на Салвини за миграцията

  • 06 октомври 2020 20:29

  • 472
  • 0
Италианското правителство облекчи законите на Салвини за миграцията
© Getty Images/Guliver (архив)

Италианското правителство отмени частично строгите законодателни разпоредби за миграцията, прокарани по времето на бившия вътрешен министър и настоящ лидер на крайнодясната опозиция Матео Салвини, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1519

Така наречените "Постановления за сигурността", инициирани от Салвини през 2018 и 2019 г., бяха изменени снощи с постановление на сегашното правителство.

Мигранти, спасени от датски танкер пристигнаха в Италия след 40 дни в морето

С измененията се увеличава срокът на правото на мигрантите да работят и се реформира системата за прием на мигранти чрез поставянето сега на по-голям фокус върху интеграцията, съобщи днес кабинетът.

Завишените при Салвини до 1 милион евро глоби за благотворителни организации за спасяване на мигранти, които влязат незаконно в италиански териториални, се намаляват на между 10 000 и 50 000 лири.

Четирима мигранти загинаха при пожар на платноходка край бреговете на Италия

Междувременно националистическата партия на Салвини "Лигата" обяви, че започва да събира подписка срещу контрареформата. "Не смятам, че това е нещото, от което страната има нужда", каза Салвини.

За промяната в нормативната уредба, особено в частта за глобите, настояваше президентът Серджо Матарела, който ги определи като "несъразмерни".

Правозащитници също критикуваха приетите по времето на Салвини закони, защото според тях те правят така, че за мигрантите да става по-трудно да се сдобият с разрешение за временно пребиваване, което ги тласка към сивата икономика и престъпния свят, за да изкарват прехраната си.

Миграционната реформа беше един от заявените от сегашното правителство приоритети, когато то дойде на власт през септември 2019 г., след като Салвини отиде в опозиция.
Но отне доста дълго време тези промени да бъдат приети, основно защото те бяха политически неудобни за популисткото Движение "Пет звезди", бившия коалиционен партньор на "Лигата" в управлението.

Италия организира видеоконференция за борбата с незаконната имиграция

Движение "Пет звезди" все още е в управлението, но сега коалиционен партньор му е левоцентристката Демократическа партия, която следва много по-мек курс по въпроса за миграцията и която засили позициите си след победите на регионалните избори миналия месец.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
472 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини