Ердоган е готов да върне смъртното наказание в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е готов да одобри връщането на смъртното наказание в Турция, което бе премахнато през 2004 г.

Държавният глава посочи това в изявление през журналисти по повод откриването на новата сесия на турския меджлис /Великото народно събрание на Турция/.

"Ако парламентът направи една стъпка в тази посока и излезе с предложение за връщане на смъртното наказание в Турция, аз с радост ще подпиша указа за това", каза Ердоган, предава БТА.

Проблемът за смъртното наказание е една от най-коментираните теми в турската вътрешна политика в последно време.

Смъртното наказание в Турция бе премахнато през 2004 г. от коалиционното правителство на социалдемоккрата Бюлент Еджевит и националистическия лидер Девлет Бахчели в рамките на европейската перспектива на Турция.

Но след осуетения опит за преврат през 2016 г., за организатор на който се смята движението на намиращия се в САЩ ислямски пропороведник Фетуллах Гюлен, обявено за терористична организация, темата отново бе изведена на дневен ред.

Предложението за връщането на смъртното наказание бе повдигнато първоначално от лидера на националистите Девлет Бахчели, същият, който бе одобрил премахването му.

Предложението на Бахчели, който е коалиционен партньор на Ердоган, срещна подкрепа от президента и управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Коментари

  1. 2020.10.02 | 00:17
    Султан
  2. 2020.10.01 | 22:19
    Браво!
  3. 2020.10.01 | 20:10
    Все по-близо до ислямска държава и османците. браво
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет