България и Хърватия обсъдиха задълбочаване на сътрудничеството си

Отличното сътрудничество между България и Хърватия бе потвърдено на първите политически консултации на ниво заместник-министри на външните работи, които се състояха в МВнР.

От българска страна консултациите бяха водени от заместник-министъра на външните работи Петко Дойков, а от хърватска - от държавния секретар по европейските въпроси в Министерството на външните работи и европейските въпроси Андрея Метелко-Згомбич. 

Двете страни изразиха увереност, че традиционното приятелство, както и отношенията ни като държави - членки на ЕС и съюзници в НАТО са предпоставка за изграждане на стратегическо партньорство помежду ни. Делегациите обсъдиха действията, предприети на национално, регионално и европейско равнище във връзка с пандемията от Ковид-19, както и отличното взаимодействие между двете страни в тази трудна ситуация.

Сн. МВнР

„Оценяваме високо постигнатото от Хърватия по време на нейното председателство на Съвета на ЕС, във времена на безпрецедентни предизвикателства, свързани с коронавируса, както и положените усилия по отношение на европейската интеграция на страните от Западните Балкани“, каза Петко Дойков.

Той подчерта, че България подкрепя последователно европейския път на 6-те страни като гаранция за стабилност и просперитет на региона. Като съпредседател на Берлинския процес, съвместно с Република Северна Македония, страната ни продължава да работи в тази посока, като очакваме конкретни резултати от Срещата на върха в София през ноември. Андрея Метелко-Згомбич благодари на българското правителство за подкрепата при земетресението в Загреб през март, а посланикът на Хърватия у нас Ясна Огняновац изрази специално признание към МВнР и министър Екатерина Захариева за помощта, оказана на посолството по време на пандемията.

В рамките на политическите консултации бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сфери като енергетиката, информационните технологии, химическата, фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурните проекти. Подчертана бе ключовата роля на Коридор 8 за подобряването на свързаността на региона, както и откриването на директна въздушна линия между София и Загреб.  

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет