От Берлин: Водим интензивни разговори с България относно спора със Северна Македония

В ЕС се водят интензивни разговори с България за започване на преговори със Северна Македония, а Германия ще направи всичко възможно Скопие да започне процеса по присъединяване към блока до края на годината. Северна Македония и процесът на разширяване на ЕС са едни от приоритетите на германското председателство на Съюза. Това заяви германският външен министър Хайко Маас.

На съвместната видеоконференция след онлайн срещата с македонския външен министър Буяр Османи той напомни, че досега е посещавал два пъти Скопие и изрази съжаление, че в момента поради коронавируса не може да посети страната отново.

Борут Пахор: Северна Македония и България да не отлагат решаването на проблема

Според Маас, за да може Скопие да започне преговори с ЕС, в допълнение към двустранните разговори между двете страни, в момента се провеждат интензивни разговори по двустранните въпроси, които съществуват между България и Северна Македония.

Провеждаме интензивни разговори в рамките на ЕС и разговаряме с българските си колеги за двустранните въпроси, които съществуват между Македония и България. Нашата цел остава и мисля, че е постижима преди края на годината, за да дадем възможност на Северна Македония да започне конкретни и подробни преговори, сподели Маас за спора между двете страни, цитиран от "Фокус".

Външният министър на С. Македония: България трябва да знае, че имаме червени линии

Това е първото изявление на член на ЕС, потвърждаващо, че спорът между Скопие и България, в който основната тема е принадлежността на Гоце Делчев, вече не е просто двустранен, а многостранен спор, в който са замесени няколко фактора в ЕС.

Коментари

  1. 2020.10.01 | 11:04
    Заради един алкохолик,безродник,терорист и доказан масов убиец на име Гошо МАСТИКАТА се случват всичките тези простотии сега с Македония.Ако този безродник не беше разкъсал България заедно със еврейска Расия и да признае и създаде изкуствено една част от България в Държава сега нямаше да има подобни спорове и ядове
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

EU

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет