ЕК представя нов план за подпомагане на екологичния и цифровия преход и възстановяването на ЕС

  • 30 септември 2020 17:32

  • 313
  • 0
ЕК представя нов план за подпомагане на екологичния и цифровия преход и възстановяването на ЕС
©

Европейската комисия прие Съобщение относно ново европейско научноизследователско пространство за научни изследвания и иновации.

Новото европейско научноизследователско пространство ще бъде конкурентоспособно, отворено и ще бъде основано на високите научни постижения и на таланта. То ще подобри средата за научни изследвания и иновации в Европа, ще ускори прехода на ЕС към неутралност по отношение на климата и лидерство в областта на цифровите технологии, ще подпомогне възстановяването му от социалните и икономически последици от кризата, предизвикана от коронавируса, и ще засили устойчивостта му срещу бъдещи кризи, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.

Мария Габриел: Регионалните и местни власти имат ключова роля за мерки срещу кризата, предизвикана от COVID-19

Като се основава на водещата роля на Европа в областта на иновациите и високите научни постижения, новото европейско научноизследователско пространство има за цел да насърчи по-добрата координация и сътрудничество между ЕС, неговите държави членки и частния сектор; да доведе до повече инвестиции в научни изследвания и иновации; да засили мобилността на изследователите, да подобри техния експертен опит и да засили потока от знания.

В Съобщението се определят четири стратегически цели:

1. Даване на приоритет на инвестициите и реформите в областта на научните изследвания и иновациите, насочени към екологичния и цифровия преход, за да се подпомогне възстановяването на Европа и да се увеличи конкурентоспособността.

2. Подобряване на достъпа до висококачествени съоръжения и инфраструктури за изследователите в целия ЕС.

3. Трансфер на резултатите в икономиката с цел да се насърчат инвестициите от страна на предприятията и навлизането на пазара на резултатите от научните изследвания.

4. Засилване на мобилността на изследователите и свободното движение на знания и технологии чрез засилено сътрудничество между държавите членки.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини