Подсъдим по делото за сваления над Украйна малайзийски самолет отхвърли обвиненията

  • 29 септември 2020 07:52

  • 649
  • 0
Подсъдим по делото за сваления над Украйна малайзийски самолет отхвърли обвиненията
© Getty Images/Guliver

Един от подсъдимите по делото за свалянето на малайзийския самолет над Украйна отхвърля обвиненията и желае да изложи пред съда в Нидерландия своята версия за случилото се. Това заяви негов адвокат днес, след като заседанията по задочното дело срещу трима руснаци и един украинец бе подновено, предаде АП.

Сабине тен Дусхате, една от адвокатите на заподозрения Олег Пулатов, каза пред съда, че нейният клиент твърди, че няма нищо общо със свалянето на пътническия "Боинг-777", изпълнявал полет MH17 от Амстердам за Куала Лумпур, и смъртта на всичките 298 души на борда на 17 юли 2014 г.

Роднини на жертви от малайзийския самолет, паднал в Украйна, търсят обезщетения от заподозрените

Според прокуратурата самолетът е свален със зенитна ракета "Бук", изстреляна от район под контрола на проруските сепаратисти. Разследването е установило, че ракетната установка е вкарана в Украйна от руска военна база и след стрелбата е изтеглена в Русия.

Адвокатката каза, че по думите на Пулатов той "не е участвал в разпореждането, охраняването, транспортирането и укриването на ракета "Бук" и поради това не е инструктирал, изстрелвал или заповядвал изстрелване на ракета "Бук" за свалянето на MH17". По повод желанието на клиента й да говори лично пред съда Сабине тен Дусхате каза, че го е посъветвала да не пристига в Нидерландия, защото ще бъде задържан в предварителен арест. Адвокатката добави, че заедно с Пулатов ще обсъдят кога и как ще е възможно той да разкаже "своята версия".

Пред съда адвокатката съобщи, че в резултат на комуникацията с клиента неговата защита ще предяви писмено искане за допълнително разследване, което да бъде обсъждано през ноември. Председателят на съдебния състав Хендрик Стенхойс заяви, че е "неприятно изненадан" от отлагането на делото и прекрати заседанието.

Започна съдебният процес за свалянето на малайзийския самолет в Украйна

Освен Пулатов задочни обвиняеми по делото са руснаците Игор Гиркин и Сергей Дубински, а също украинецът Леонид Харченко. Единствено Пулатов е представляван от адвокати.

Последвайте канала на

Novini.bg
649 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини