Фон дер Лайен: Споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит все още е възможно

  • 29 септември 2020 07:28

  • 423
  • 3
Фон дер Лайен: Споразумение между ЕС и Великобритания за Брекзит все още е възможно
© Getty Images/Guliver

Споразумение между ЕС и Обединеното кралство за Брекзит все още е възможно въпреки доста раздалечените ни позиции в началото на една седмица на решаващи преговори, заяви вчера председателката на Европейската комисия Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е, цитирана от Франс прес.

"Искаме споразумение и съм все така убедена, че то е възможно", каза Фон дер Лайен на пресконференция след разговори с португалския премиер Антониу Коща в Лисабон.

ЕС: Настояваме за ускоряване на преговорите с Лондон

"Отправям апел за отговорност, тъй като нашите икономики, и от двете страни на Ламанша, са тежко засегнати от пандемията и трябва да направим всичко възможно да постигнем разумна договореност, така че да не засилваме негативното въздействие върху тях", подчерта тя, цитирана от Ройтерс.

Британците повториха вчера, че искат да променят условията на споразумението за развода с ЕС, което заплашва да създаде проблеми в решаващата седмица на преговори с европейците в Брюксел за бъдещите търговски отношения, допълва БТА.

"Позицията на Великобритания е много далеч от това, което ЕС може да приеме", заяви вчера заместник-председателят на ЕК Марош Шефчович след съвещание с британския министър на правителствената канцелария Майкъл Гоув в белгийската столица.

И двамата ясно дадохме да се разбере, че се запазва съществуващата пропаст помежду ни, но и двете страни ясно показахме, че искаме да запълним тази пропаст, каза Гоув в отговор на Шифчович пред британската телевизия.

В центъра на разговорите им е разглеждания от британския парламент доста спорен законопроект, който поставя под въпрос някои ангажименти, поети от Великобритания в споразумението, което определи рамките на излизането на страната от ЕС на 31 януари тази година, припомня АФП.

Novini.bg
423 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
ДМ

2020.09.29 | 17:30

3
Който не му харесва да живее в България или ЕС има доста опции и то много лесни в днешно време. Хващаш си куфара и с лекота заминаваш, където искаш. Особено ако имаш качествено образование, умения и ти се бачка яко.
педалския

2020.09.29 | 09:31

1
педалския съюз от север го подпряха англичаните, от изток руснаците, от югоизток турчалята, от юг арабските манафи. а нас ни карат да ходим на гей паради на гордостта. няма нужда да казвам какво го очаква това измислено съюзче на педали и джендъри.
Платен Провокатор

2020.09.29 | 14:20

2
Човек ще рече, че като си Педалския ти харесва да те подпират.

Добави коментар

Водещи новини